OUTLET - ponuda artikala po najpristupačnijim cijenama!Saznaj više

Kvalitetan madrac i ostali savjeti za dobar san!?

Kvalitetan madrac i ostali savjeti za dobar san!?

Osim kvalitetnog madraca postoji niz dobrih savjeta kako poboljšati san. Dobar san jednako je važan kao i redovita tjelovježba i zdrava prehrana. Istraživanja pokazuju da loš san ima trenutne negativne učinke na vaše hormone i funkciju mozga. Može uzrokovati debljanje i povećati rizik od bolesti i kod odraslih i kod djece. Ako želite optimizirati svoje zdravlje, dobar san je jedna od najvažnijih stvari na koje trebate utjecati.

Smanjite izloženost plavom svjetlu navečer

Izloženost svjetlu tijekom dana je korisna, ali noćna izloženost svjetlu ima suprotan učinak. To je zbog njegovog učinka na vaš mozak jer ga navodi da misli da je još dan. Noćno svjetlo smanjuje hormone poput melatonina, koji vam pomažu da se opustite i duboko spavate. Plavo svjetlo koje elektronički uređaji poput pametnih telefona i računala emitiraju u velikim količinama najgore je u tom pogledu.

Nemojte konzumirati kofein kasno tijekom dana

Kofein ima brojne prednosti i konzumira ga jako velik postotak stanovništva. Jedna doza može poboljšati fokus, energiju i sportske performanse. Međutim, kada se konzumira kasno tijekom dana, kofein stimulira vaš živčani sustav i može spriječiti vaše tijelo da se prirodno opusti noću. Ako poželite šalicu kave kasno poslijepodne ili navečer, preporučljivije se držati kave bez kofeina.

Ukinite duže dnevno drijemanje

Dok su kratka dnevna drijemanja korisna, dugo drijemanje tijekom dana može negativno utjecati na vaš san. Spavanje danju može zbuniti vaš unutarnji sat, što znači da možete imati problema sa spavanjem noću. Ako redovito spavate tijekom dana i dobro spavate, ne biste trebali brinuti. Učinci drijemanja ovise o pojedincu ali dokazano je da se poremećaji kod spavanja češće događaju onima koji imaju naviku duže drijemati tijekom dana.

Postavite umjerenu temperaturu u spavaćoj sobi

Temperatura tijela i spavaće sobe također može duboko utjecati na kvalitetu sna. Kao što ste možda iskusili tijekom ljeta ili na vrućim mjestima, može biti vrlo teško dobro se naspavati kada je pretoplo. Čini se da je oko 20-22°C ugodna temperatura za većinu ljudi, iako sve ovisi o vašim željama i navikama.

Nemojte jesti kasno navečer

Jedenje kasno navečer može negativno utjecati i na kvalitetu sna i na prirodno oslobađanje HGH i melatonina. Uz to, kvaliteta i vrsta vašeg kasnonoćnog zalogaja također mogu igrati ulogu.

Opustite se u kadi ili istuširajte prije odlaska u krevet

Opuštajuća kupka ili tuš još je jedan od načina da bolje spavate. Ali ako se ipak ne želite potpuno okupati, jednostavno umakanje nogu u toplu vodu može vam pomoći da opustite tijelo prije odlaska u krevet.

Nabavite udoban madrac, krevet i jastuk

Neki ljudi se pitaju zašto uvijek bolje spavaju u hotelu. Osim opuštajućeg okruženja, kvaliteta madraca i kreveta bitno utječu na bolji san. Odgovarajući madrac smanjit će bol u leđima i ramenima te zasigurno utjecati na blažu ukočenost leđa. Madrac utječe na kvalitetu sna ali odabir „odgovarajućeg“ madraca ovisi o vama. Kada sebi birate kvalitetan madrac, temeljite svoj izbor na osobnim preferencijama. Zato pogledajte našu široku ponudu kvalitetnih madraca, posjetite neku od naših prodavaonica, isprobajte madrace i zatim odaberite onaj koji je najbolji za vas.

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.