OUTLET - ponuda artikala po najpristupačnijim cijenama!Saznaj više

Kvalitetan madrac – saveznik u borbi za dobar san vašeg djeteta

Kvalitetan madrac – saveznik u borbi za dobar san vašeg djeteta

Kvalitetan madrac jedan je od važnih faktora za normalan razvoj vašeg djeteta jer je dobar san jedan od preduvjeta za djetetovo zdravo odrastanje. U ovom tekstu donosimo vam sve važne informacije o utjecaju sna na djecu, načine na koje možete pozitivno utjecati na bolji san djeteta te činjenice koje je važno znati kako biste prevenirali neželjene posljedice.

Jedna od velikih ironija roditeljstva: vaša djeca moraju dovoljno spavati ali san je gotovo uvijek posljednja stvar koju žele učiniti. Borit će se protiv drijemanja i odlaska u krevet sa svim mogućim argumentima. Iako ćete biti spremni „baciti ručnik“ i pustiti ih da ostanu budni, kvalitetan san ključan je za zdrav razvoj djece.

Unatoč važnosti sna za djecu (i činjenici da bi djeca u idealnom slučaju trebala provesti oko 40 posto svojih ranih godina spavajući), neki zdravstveni stručnjaci zabrinuti su zbog nedostatka sna u djetinjstvu karakterizirajući ga kao epidemiju modernog doba.

Zdrav rast

Jedna od činjenica kvalitetnog sna za djecu je da je san, posebice dubok san, bitan za zdrav rast. Većina ljudskih hormona rasta luči se tijekom najdubljih faza sna. Zato djeca bez dovoljno sna možda neće rasti odgovarajućom brzinom. Usporeni rast ne utječe samo na visinu: neadekvatan rast također može spriječiti normalan razvoj srca i pluća vašeg djeteta.

Smanjene šanse za bolest i pretilost

Baš kao i odraslima, djeci je potrebno puno sna da bi ostala zdrava. Tu mislimo na održavanje jakog imunološkog sustava i zdrave tjelesne težine. Stručnjaci su povezivali pretilost u djetinjstvu s neadekvatnim snom. Vjeruju da je to povezano s lučenjem grelina – hormona za osjećaj gladi.
Kada ne spavamo dovoljno, tijelo proizvodi više ovog hormona, koji pomaže u kontroli apetita. Zauzvrat, to može pridonijeti prejedanju i žudnji za hranom bogatom šećerom i ugljikohidratima. Iako spavanje neće preko noći pretvoriti vašu djecu u ljubitelje povrća, pomoći će im da nauče regulirati vlastiti apetit kako budu stariji. Da ne spominjemo, kada su djeca umorna, manje su aktivna, pa sagorijevaju manje kalorija, što pridonosi debljanju.

Bolja koncentracija

Poznato je da djeca ne mogu dugo zadržati pažnju. Kada su uskraćena za spavanje, još su manje sposobna da se usredotoče dulje vrijeme. Istraživanja pokazuju da kada djeca češće spavaju manje od 10 sati po noći prije treće godine, tri puta je veća vjerojatnost da će do šeste godine imati dijagnozu poremećaja pažnje, hiperaktivnosti ili kontrole impulsa.

Madrac – prvi korak na putu za dobar san

Sada kada ste upoznati sa pozitivnim i negativnim utjecajima, sigurni smo i da znate da će odabir kvalitetnog madraca znatno pridonijeti dobrom snu vašeg djeteta. Kvalitetan madrac je osim mirnog okruženja i prigušenog svjetla jedan od važnih faktora za kvalitetan dječji san. Stoga pogledajte našu ponudu dječjih madraca i osigurajte svom mališanu njegovog dugogodišnjeg najboljeg prijatelja za lijepe snove. Za sva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Share this post