Agonija savršenog jastuka

Nakon cijelog dana, umorni i spremni za odmor ulazite u krevet sretni što ćete se napokon odmoriti, a zatim kreće agonija. Okrećete se na jedan bok, pa na drugi, okrenete se na leđa, pa na trbuh, savijate jastuk, gurate ga,okrećete, ljutito lupate i na kraju nakon 25 minuta okretanja po krevetu nalazite pozu za spavanje. Nije idealna ali nekako će funkcionirati, kažete!

Ujutro se budite, boli vrat, bole leđa, niste se odmorili i već znate u čemu je problem! JASTUK! Taj neudoban jastuk! Dižete se, odlazite na posao ili krećete u cjelodnevno trčanje po obavezama. Dolazite kući, umorni i spremni na spavanje a onda ispočetka meč s jastukom!

Dosta je! Vrijeme je da se kupi novi jastuk!

Prilikom kupnje novog jastuka opet doživljavate stres. Kupiti jastuk s velikim trbušastim punjenjem? Tanki jastuk? Anatomski? Je li mi zbilja potreban anatomski jastuk? Volim velike jastuke koje mogu gurati i presavijati ali brzo postaju neudobni. Isplati li se? Koja veličina mi odgovara? Periva navlaka ili ne? Gdje kupiti kvalitetan jastuk? Koliko potrošiti?… i tako u nedogled pitanja.

Mi Vam donosimo kratak vodič za kupovinu SAVRŠENOG JASTUKA koji će biti u skladu s Vama i vašim načinom spavanja!

Moramo napomenuti, svaki jastuk ima svoj vijek trajanja te ćete ga sigurno morati zamijeniti no jednom kada nađete koja vrsta jastuka Vam odgovara nikada više nećete imati nepoznanica o odabiru jastuka!

Neka opća pravila kod vijeka trajanja jastuka:

  • Punjeni jastuci, posteljni jastuci moraju se zamijeniti nakon 18 mjeseci
  • Jastuci s memorijskom pjenom traju duže, do 3 godina
  • Prirodni jastuci traju nešto duže od sintetičkih
  • Jastuci veće kvalitete trajat će duže od jeftinijih odabira

Spavam na trbuhu, koji jastuk je za mene?

Spavajući na trbuhu vaša kralježnica poprima položaj slova U u kojem svu težinu prenosite na prednji dio trupa. Kako bi olakšali teret vratnih kralježaka predlažemo odabir vrlo tankog jastuka kako Vam glava i kralježnica ne bi zauzela neprirodni položaj!

Punjenje koje se preporučuje za ovakvu vrstu spavanja su: mekana poliesterska vlakna, punjenje prirodnim guščjim paperjem ili svilom.

Spavam na boku, kakav jastuk da izaberem?

Spavanje na boku ujedno je i najučestalija poza kod naših spavalica! Sigurno ste se nekada probudili i osjećali težinu u vratu i ramenima. Razlog tome je što spavanjem na strani dodatno opterećujemo ramena te se budimo s težinom u vratu i rukama. Razlog tome je krivi odabir jastuka. Kod spavača koji spavaju na strani boka jastuk je izuzetno bitan i njegova veličina. Kako bi smanjili opterećenja između ramena i vrata potrebno je izabrati čvršći jastuk te zbog ispune prostora između birajte nešto viši jastuk ( cca 16 cm)

Moja poza je spavanje na leđima! Pašu li mi svi jastuci?

Naravno da ne! Doduše, pri spavanju na leđima vaše tijelo i kralježnica ima najprirodniji položaj no, krivi odabir jastuka može narušiti položaj tijela i time opet stvoriti neželjeni položaj.

Spavanjem na leđima nije Vam potreban veliki, puni, trbušasti jastuk. Naime, takav jastuk gura glavu prema naprijed i nateže vratne mišiće i kralješke. Vama treba mekani, tanki jastuk punjen memorijskom pjenom i čvršćeg lateksa.

Anatomski jastuk da ili ne?

Svi mi imamo drugačije osobne preferencije. Nekima odgovaraju anatomski jastuci dok neki ne vide razliku. Ako volite tvrđe i kompaktnije jastuke probajte anatomski jastuk! On vrši svoju ulogu i bolje podupire kralježnicu i vrat!

Jastuci s punjenjem da ili ne?

Ako volite gurati, presavijati jastuke a ujedno ste i ljubitelj mekših i pufastih jastuka definitivno izaberite ovakvu vrstu!

Jastuk s perivom navlakom da ili ne?

Lakše ga je održavati stoga je idealan za korištenje u turizmu ili za astmatičare.

San je najvažniji za zdravo funkcioniranje organizma, mozga i cjelokupnog zdravlja. Ne dajte da Vam jedna tako jednostavna i brzo promjenjiva stvar kao što je jastuk naruši kvalitetan odmor!
Smjernice za odabir jastuka su tu, sada je samo na Vama da krenete u potragu za savršenim jastukom i zauvijek prekinete borbu s jastucima prije spavanja!

Pošaljite nam slike Vašeg savršenog jastuka!