10 Savjeta za Detoks Spavaće Sobe: Proljetni vodič

Sve toplije i ljepše vrijeme, cvrkut ptičica, buđenje prirode i igre boja najbolje opisuju ovo godišnje doba. Bolje raspoloženje i lijepo vrijeme idealno je za proljetni detox prostora u kojem boravimo!

Iako je čišćenje većini ljudi zamoran posao te nisu veliki ljubitelji „trošenja“ vremena na čišćenje, razmislite kako ovo radite samo par puta godišnje!

Zar nema ljepšeg osjećaja kada na kraju čišćenja osjetite svježinu prostora i zadovoljno odmorite!

KAKO SE POBRINUTI ZA DETOKS SPAVAĆE SOBE?

Kako u ostatku prostorija vašeg doma tako i u spavaćoj sobi sakupljaju se razna prljavština, grinje, pelud, prašina te možda u najvećoj koncentraciji zadržavaju se ustajali mirisi.

Važnost prostora koji vas okružuje dok spavate i odmarate uvelike utječe na vaše zdravlje i kvalitetu sna.

1. SKINITE I OPERITE POSTELJINU

Iako često peremo posteljinu ona nam je uvijek prvi korak pri spremanju sobe i higijene.

Posteljinu perite na predviđenoj temperaturi kako bi najuspješnije uklonili sve sakupljene bakterije!

2. DETALJNO USISAJTE SPAVAĆU SOBU

Detaljnim usisavanjem spavaće sobe rješavamo se sakupljene prašine i prljavštine. Pozornost obratite na površinu ispod i iza kreveta te kuteve prostorije. Obavezno promotrite cijelu prostoriju te uočite ako vam se sakrio neki kukac, pauk te pustio svoju mrežu.

Uklonite iz prostorije sve „ pridošlice“ kojima nije mjesto u spavaćoj sobi! Vratite ih na njihovo prirodno pristanište a sebi osigurajte čisti prostor!

3. PROVJETRITE PROSTORIJU

Dok spremate i čistite sobu ostavite otvoreni prozor kako bi vam ušao čisti, svježi zrak. Cirkulacija zraka obično traje od 3 – 5 minuta gdje se u potpunosti izmjeni zrak u prostoru, no ako je moguće, lijep i topal dan je , slobodno ostavite prozor otvoren i duže!

4. OTVORITE ORMARE

Otvorite krila ormara i dopustite svježem zraku da provjetri odjeću i ormar! Usput možete napraviti i razmještaj toplije i laganije robe i pripremiti se za ljeto 😃

5. PROVJERITE VLAGU U PROSTORU

Ako primijetite da Vam je soba vlažnija ili pak uočite plijesan na zidu obavezno krenite u sanaciju u što kraćem roku! Vlažnost spavaće sobe ne bi trebala biti viša od 30 – 50% a svi znamo koliko grinje i plijesan obožavaju vlagu!

6. SPAVAĆU SOBU RIJEŠITE NEPOTREBNIH STVARI

Vrijeme je da bacite stare časopise koje ste pročitali ili nećete čitati, vratite knjige na svoju policu, uklonite odjeću sa stolice ( svi imamo onu „stolicu“) maknite losion za tijelo… Vjerujemo da imate još sitnica u svojoj sobi kojima tamo nije mjesto. Nakon ovog koraka prostorija će Vam već izgledati urednije i otvorenije te ste tako otvorili prostor za ulazak nove energije prostora!

7. BACITE STARE JASTUKE ILI VIŠAK JASTUKA

Imate stari jastuk kojeg čuvate jer nikako niste našli vrijeme za otići u kupovinu? Proljetno čišćenje je vrijeme za promjenu!

Bacite stari jastuk, pun je grinja i bakterija a svakodnevno je pored vaše glave i dišnih puteva!

Ako ste jedni od onih koji vole spavati s puno jastuka koji tijekom noći završe na podu, riješite se i njih! Jastuci na podu pokupe svu moguću prašinu koju vi direktno vraćate na krevet i posteljinu, a zatim spavate na tome! Veliko NE za zdravlje!

8. OPERITE ZAVJESE

Zavjese vole sakupljati svu moguću prašinu prostorije a pritom nije toliko vidljiva kao na drugim površinama stoga se nerijetko zaboravlja pravilno održavanje zavjesa. Operite ih omiljenim deterdžentom za pranje i tako unesite omiljeni miris u cijelu prostoriju!

9. POBRINITE SE ZA MADRAC

Dobro razvjetrite madrac i nadmadrac  zatim ga detaljno usisajte! Ako je moguće navlaku od nadmadraca također operite!

10. NE KORISTITE JAKA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE

Pokušajte se orijentirati na prirodnija sredstva za čišćenje koja će imati isti učinak kao i kupovna sredstva. Kemikalije koje se nalaze u sredstvima za čišćenje ostaju na površini još neko vrijeme te isparavaju a mi dok spavamo direktno udišemo nezdrave tvari koje sadrže! Iskoristite prirodna sredstva kao što su ocat, limun, soda bikarbona, alkohol… Jeftinije je ali i zdravije! 😃

Ako ste već napravili proljetni detoks sobe onda se nadamo da ste na svaku navedenu stavku stavili kvačicu ✔ i mirno uživate u proljetnim danima i slatkim snovima!

Oni koji se spremaju napraviti generalku, možete vi to! Sjetite se dobrog osjećaja kada se odmarate u urednoj i čistoj sobi! 😃

Napišite nam koje su Vaše taktike proljetnog detoksa, koja sredstva koristite ili pak koliko dugo vam je trebalo za pospremiti cijelu sobu!