Svijet posteljine: Kako odabrati odgovarajuću posteljinu za svoj dom

Stanje naših spavaćih soba a posebno kreveta i okruženja koje nas okružuje dok tonemo u san bitan je segment koji doprinosi zdravijem i kvalitetnijem snu!

Razgovarate li s bilo kojim dizajnerom interijera svi će Vam potvrditi da veliki dio svoje pažnje pridodaju uređenju i skladu spavaće sobe te će nadodati da kada je riječ o odabiru posteljine i kreveta nikada ne treba štedjeti troškove! Posteljina je nešto s čime je koža u konstantnom dodiru od 6 – 8 sati te je vrlo bitan odabir materijala kako bi san bio čvršći, ugodniji i naposljetku, zdraviji!

Svijet posteljine poprilično je prostran i popunjen raznim terminologijama i žargonima koji ponekad mogu biti i zbunjujući no u nastavku Vam donosimo par smjernica kako u moru ponuda izabrati odgovarajuću posteljinu!

GUŠĆI ILI TANJI MATERIJAL?

Pitanje koje si često postavljamo pri odabiru materijala. Gušći materijal smatra se da je ujedno i kvalitetniji odabir stoga pri kupnji materijala pozornost obratite na gustoću tkanja materijala te obavezno ispipajte materijal pod rukom, tako ćete odmah uočiti koji materijal Vam odgovara svojom čvrstoćom i mekoćom. Ovisno kupujete li posteljinu za ljetno ili zimsko doba izaberite materijal koji će Vam najbolje pružiti toplinu ili zaštitu od iste u vrijeme toplijih mjeseca.

Osim gustoće važno je obratiti pozornost i na materijal izvedbe.

LAN, SVILA , SINTETIKA ILI PAMUK?

Pri odabiru materijala treba biti pažljiv i izbirljiv! Nadamo se da nikada niste spavali na lošoj posteljini između jednako lošim plahtama! Ako jeste, najvjerojatnije je odabir materijala bio „onaj“ krivac za neprospavanu noć!

LAN – Lan kao materijal vrlo je zahtjevan no u današnje vrijeme sve je manje zastupljen u prodavaonicama. Ako ga ipak uspijete pronaći vjerojatno je da ćete ga malo skuplje platiti ali lan je materijal koji ima izvrsnu čvrstoću te ćete ga ujedno moći i prenositi s koljena na koljeno!

Izuzev čvrstoći, lan je izvrstan materijal za ljetne mjesece jer teže provodi toplinu od ostalih materijala!

SVILA – Svila je jedan vrlo zahvalan materijal za sve alergičare i astmatičare jer ne sakuplja grinje. Inače vrlo težak materijal za održavanje no ujedno i jako skup, ali ako ste ljubitelji „spavanja na oblacima“ svila je definitivno za vas! Odlučite li se na potragu za čistom svilenom posteljinom budite spremni na odvajanje velike svote novaca. Neke studije pokazuju da ljudi koji su spavali na čistoj svili imaju ljepšu i zdraviju kožu!

SINTETIKA – JEDNO VELIKO NE! Razloge nećemo nabrajati jer ih ima puno. Sintetika spada pod umjetan materijal koji ne diše te je tretirana s raznim kemikalijama koje su štetni za našu kožu i zdravlje. Pazite na omjer sintetičkih materijala pri kupovini posteljine.

PAMUK – najzahvalniji i najpristupačniji materijal! Osim što je najrašireniji materijal u svijetu također je i materijal koji se najlakše održava. Naravno, postoji više vrsta i kvaliteta pamuka stoga uvijek pogledajte sastav na deklaraciji te izbjegavajte mješavine s poliesterom kako bi izbjegli pretjerano znojenje i dozvolili svojoj koži da diše!

PRAVA VELIČINA POSTELJINE?

Kako bi izbjegli šok i razočarenje pri kupovini posteljine savjetujemo vam da prije odlaska u kupovinu izmjerite svoj jastuk, poplun, madrac i zapišite dimenzije. Prilikom kupovine obratite se djelatniku u trgovini koji će vas odmah usmjeriti na tražene veličine! Time ćete uštedjeti vrijeme i ukloniti razočarenje zbog predimenzionirane ili premalene kupljene veličine posteljine!

Sretno i zadovoljno uvucite novu, svježu posteljinu!

KAKO SE BRINUTI O POSTELJINI?

Donosimo Vam par savjeta za brigu o vašoj posteljini koji će vam pomoći da ostvarite maksimalnu dugovječnost i sačuvate svježinu vaše posteljine!

  1. Perite posteljinu i jastučnice jednom tjedno
  2. Svaki dan nakon spavanja ako je moguće razračite posteljinu na barem 5 minuta
  3. Perite, peglajte, spremajte svu posteljinu zajedno kako bi sačuvali set
  4. Provjerite je li posteljina potpuno suha prije skladištenja
  5.  Čuvajte posteljinu u dobro prozračenom prostoru
  6. Koristite prirodne sastojke kao što su lavanda i sušeno bilje da bi posteljina mirisala svježe dok je spremljena u ormaru